Leul s-a apreciat de la inceputul lunii decembrie cu peste 4% in raport cu euro, pana la un curs de 4,3373 lei/euro, arata datele publicate vineri de catre Banca Nationala a Romaniei.
Motivele aprecierii leului au fost calmarea situatiei politice, dupa ce USL a castigat alegerile cu un scor mai mult decat suficient pentru a forma guvernul, dar si anuntul ca obligatiunile Romaniei vor fi incluse in indicii Barclays si JP Morgan privind titlurile de stat emise pe pietele emergente in moneda locala.
Astfel, investitorii straini au inceput sa vanda euro si sa cumpere lei pentru a profita de randamentele actuale, care se inscriu in intervalul 5,4-6%, mizand probabil ca in lunile urmatoare castigurile oferite de bondurile romanesti se vor diminua.
In pofida acestui sentiment pozitiv, romanii obisnuiti nu s-au ingramadit la casele de schimb valutar pentru a efectua tranzactii.
„Rulajele sunt normale, chiar in scadere de la inceputul anului. Mai vine lumea si mai cumpara 100-200 de euro sau vinde cam tot atat. De asta e si diferenta mica intre cursul de vanzare si cumparare, pentru ca nu sunt tranzactii”, spune Alex, proprietarul unei case de schimb valutar din zona Dorobanti din Capitala.
Vineri dupa-amiaza, inainte ca BNR sa anunte cursul oficial, casa de schimb valutar cumpara euro cu 4,35 lei si il vindea cu 4,37 lei.
La o alta unitate, de data aceasta din zona Romana, vanzatoare ne spune, de asemenea, ca nu a observat mari tranzactii in ultimele saptamani, de cand a inceput intarirea monedei nationale. Citeste si:Aprecierea leului, temperata de BNRLeul a inchis sedinta pe apreciereApreciere puternica a leului dupa anuntul JP Morgan. Cat va mai scadea cursul?
„Lumea cumpara mai mult euro, dar nu sunt mai multe tranzactii ca de obicei. Clientii schimba bani pentru a-si plati ratele, chiria”, a explicat Maria, vanzato