Parchetul General le-a transmis deputaţilor cererile de reţinere, arestare sau percheziţie nu trebuie să fie însoţite de probele din dosar.
Parlamentul are în dezbatere o propunere legislativă prin care dosarele penale ale senatorilor şi depuţailor ar urma să fie judecate mai întâi de către Comisiile Juridice din Parlament. Parchetul General arată, într-un comunicat public, că a transmis Camerei Deputaţilor o serie de observaţii privind modificarea statutului parlamentarilor. Potrivit Parchetului, mofificarea statutului în forma propusă ar face ca Parlamentul să se substituie instanţelor de judecată. Premierul Ponta a declarat că susţine propunerile de modificare a legii indicate de Parchetul General
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri 19 ianuarie, că Parchetul General a agreat modificările privind imunitatea parlamentarilor. Recent în Parlament a fost propusă modificarea statutului aleşilor în sensul ca aceştia să beneficieze o imunitate crescută faţă de anchetele penale. Practic, modificările propuse spun că deputaţii nu pot şi arestaţi, percheziţionaţi fără ca probele din dosar să fie prezentate de procuror Comisilor Juridice din Senat sau Camera Deputaţilor. De asemenea, avizele celor două comisii au fost transformate în adevărate hotărâri judecătoreşti.
Întreg scandalul se învârte în jurul articolului 24 din stautul parlamentarilor care prevede procedura de ridicare a imunităţii în cazul aleşilor cercetaţi penal.
În forma actuală care este în vigoare, legea prevede: "cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care face parte de către ministrul Justiţiei".
În forma propusă de parlamentari, procedura, prevăzută la articolul 24, se modifică astfel: "cererea ministrului justiţiei trebuie să conţină temeiul legal şi motivele c