Înalta Curte de Casație și Justiție ia în discuție contestaţia privind arestarea fostului angajat al MApN, Aurel Frăţilă, pentru care autorităţile americane au solicitat extrădarea către SUA, unde românul este cercetat pentru terorism. El riscă să ajungă la Guantanamo, închisoarea teroriștilor.
Update ora 12.45 La termenul de luni al procesului jurnalistul Ovidiu Ohanesian a transmis o cerere de intervenţie instanţei supreme prin care a arătat că a fost parte vătămată într-o speţă similară în care americanii nu au extrădat un cetăţean de-al lor necesar cauzei (Mohammad Munaf, condamnat alături de sirianul Omar Hayssam, pentru implicare în răpirea a trei reporteri români în Irak-n.r.). Cererea de intervenţie a lui Ohanesian (unul din cei trei reporteri răpiţi în Irak-n.r.) a fost respinsă de judecători, iar avocatul lui Frăţilă a explicat ulterior a vrut să scoată în evidenţă lipsa de egalitate de tratament în ceea ce priveşte Statele Unite.
"Sunt român şi îmi iubesc ţara, consider că probele adunate la acest dosar de agenţii sub acoperire au fost obţinute în mod ilegal. Eu am respectat legislaţia română şi europeană, motiv pentru care nu consider că am încălcat ăn vreun fel embargoul impus de Statele Unite Iranului. În afara de SUA, toate celelalte ţări din lume făceau afaceri cu Iranul şi dacă e să ne ghidăm după cerinţele americanilor presupusa faptă de care sunt acuzat s-a prescris în 2011. În încheiere vreau să vă spun că sunt unicul întreţinător de familie, logodnica mea neavând un venit stabil, ci doar din consilierea părinţilor care şi-au pierdut copiii. În consecinţă, vă rog să îmi admiteţi recursul şi să nu supuneţi extrădarea mea în Statele Unite", a explicat Aurel Frăţilă.
La un pas să ajungă în Guantanamo
Fostul ofiţer român, Aurel Frăţilă (42 de ani), este la un pas să ajungă în celebra închisoarea americană Guantanamo, fiind acuzat d