Situația Oltchim este neschimbată față de anul trecut. Venituri în scădere, pierderi mai mari, datorii în creștere. Guvernul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a găsi soluția
Combinatul vâlcean Olt-chim a intrat în ultima repriză posibilă de prelungiri. Ministerul Economiei și guvernul Ponta trebuie să ia o decizie clară, indiferent care va fi aceasta. Nu doar răbdarea Fondului Monetar Internațional a ajuns la limită, ci și cea a celor 3.300 de angajați, care nu știu ce le rezervă viitorul.
Singura concluzie importantă a simulacrului de privatizare prin licitație de anul trecut este că nu se vor găsi investitori strategici reali în afară de cei care și-au manifestat deja interesul. De altfel, pentru o companie cu atât de multe probleme și datorii, este extrem de greu să găsești investitor. Iar autoritățile trebuie să decidă ce vor: să scape de gaura neagră de la buget sau să salveze compania și locurile de muncă. În mod normal, Guvernul dorește și una, și alta, numai că, în acest caz, tot va fi necesară o investiție inițială pentru a pune pe roate activitatea combinatului.
Deocamdată, la Oltchim e liniște. În sensul că oamenii și-au luat până la urmă salariile pe anul trecut, iar acum așteaptă să vadă ce decizie se va lua pentru viitorul combinatului. Liniștea nu va ține însă prea mult. Bugetul statului este foarte limitat în privința cheltuielilor, iar delegația FMI, aflată acum la București, trebuie să își dea acordul pentru cheltuieli de genul celor „sociale“ de la Oltchim.
Pierderile cresc, datoriile aşijderea
Conform declarațiilor premierului Victor Ponta, o soluție nu se va găsi imediat, iar principala intenție a Guvernului este să primească o nouă amânare a datei-limită pentru privatizarea combinatului. „E important, şi nu ascund acest lucru, să discutăm cu cei de la Fond, să nu mai avem secure