foto:
rebus1.jpg – Nelu Dumbravă
rebus2.jpg – Regretatul Mihai Crețu, fostul președinte al Clubului “Edip”
Un grup de împătimiți ai cuvintelor încrucișate a înființat, în 1988, Cercul rebusist “Edip”. Sub coordonarea regretatului Mihai Crețu, mișcarea rebusistică romașcană a devenit cunoscută în țară. Din lipsă de sediu și de fonduri, pasionații de rebus și-au mutat activitatea pe rețeaua de socializare Facebook.
În Roman există un cerc rebusistic, o grupare etalon a rebusismului românesc. În martie 1988, un grup inimos de pasionați ai cuvintelor încrucișate a înființat Cercul rebusist “Edip”. Acesta și-a desfășurat activitatea în fostul club al laminoriștilor. Pe lângă ședințele săptămânale, Cercul rebusistic “Edip” organiza concursuri bi sau trilaterale la care participau grupări rebusiste din țară. “Cercul romașcan era un grup deschis. Venea cine avea chemare pentru cuvintele meticulos încrucișate și rămânea cine reușea să deprindă tainele încrucișării și dezlegării enigmelor rebusiste. Mulți romașcani au trecut pragul cercului. Cercul devenise o adevărată atracție pentru intelectualii orașului, dar puțini au fost cei care au rămas în acest cerc, pe cât de elitist, pe atât de exclusivist“, spune Nelu Dumbravă (foto), cadru didactic la Școala “Carmen Sylva” din Horia, unul dintre membrii Cercului rebusistic “Edip”.
Copii și adulți, atrași de careul de rebus
După înființarea cercului, rebusiștii romașcani au fost invitați să participe la concursurile Campionatului Național de Rebus Activ, o competiție care avea 4 – 5 etape într-un an, organizate, cu sprijinul Asociației Rebusiștilor din România, de cercuri rebusiste similare din diferite orașe din țară. Încă de la primele participări, gruparea romașcană a început să adune premii. Mulți dintre componenții Cercului de rebus, condus de regretatul inginer Miha