Consumăm lapte fără să ştim dacă e muls de la vacă sau dacă este praf diluat. Nici nu vom şti cu siguranţă, deoarece în Republica Moldova nu există laboratoare care să verifice acest lucru. Între timp, şefii de la Ministerul Agriculturii dau asigurări că „există reglementări tehnice de fabricare, ajustate la cerinţele Uniunii Europene“.
Colectarea laptelui pentru producătorii de produse lactate se efectuează în condiţii antisanitare, nu există laboratoare dotate pentru a depista produsele falsificate şi nici autorităţi care să efectueze controale riguroase, scrie publika.md, într-un material amplu despre calitatea laptelui care ajunge pe mesele noastre.
"Verificăm acrimea şi grăsimea laptelui. Testăm şi nivelul bacteriologic. Vine medicul veterinar, o dată pe lună, şi verifică mastita", dă asigurări administratorul punctului de colectare din satul Şerpeni, Anenii-Noi, Maria Luca.
Între timp, oamenii spun altceva:"De aici vin şi ne pun să plătim certificate, dar doctorul nu-l găsim. Nu vine deloc. Vaca mi s-a îmbolnăvit şi a spus că vine la ora nouă şi n-a mai apărut, iar vaca a murit", se plâng sătenii.
Totodată, cei de la Ministerul Agriculturii dau asigurări că fabricarea laptelui se face conform tuturor regulilor. "Reglementările tehnice pe care noi azi le avem, sunt ajustate la cerinţele UE. Nu trebuie să îngrijoraţi consumatorii de calitatea produselor. Produsele lactate sunt calitative", subliniază şeful Direcţiei politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor animale, Vitalie Ceban.
"Este destul să mulgi cu mâna şi deja nu corespunde cantitatea de microbi în lapte. Iar dacă îl mai duci şi în căldare şi încă nu ai acoperit căldarea aceea, atunci e greu de spus câte milioane de microbi vom găsi în astfel de lapte", se arată convins membrul Corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Serghei Chilimar. @N_P