Portalul moneycenter.ro a realizat o comparatie a avantajelor si dezavantajelor contractarii unui credit Prima Casa in lei sau in euro.
In cazul creditului Prima Casa, cel mai accesat tip de imprumut pentru achizitia unei locuinte, diferentele dintre varianta in lei si cea in euro sunt date de dobanda platita de clienti. Daca in cazul marjei fixe de dobanda aplicata de banca, avantajul este de partea imprumutului in lei, 2.5% fata de 4% la euro, dobanda totala care cuprinde si indicele Robor sau Euribor la 3 luni, este mult mai mica la euro.
Pentru un credit Prima Casa in euro cu o valoare de 57.000 euro accesat pe o perioada de 30 de ani, dobanda este de 4.19%, iar dobanda DAE pleaca de la 4.50%. Cu o rata lunara de 276 euro pe luna, pe parcursul celor 30 de ani vom plati bancii 101.975 euro, aproape dublu fata de suma imprumutata.
In cazul in care locuinta are valoarea de 60.000 euro, cu avans de 5%, avem nevoie de un imprumut in valoare de 247.000 lei cu o dobanda DAE de la 8.5%. Rata lunara este de 1800 lei, iar suma de rambursat bancii ajunge la 660.800 lei.
Daca alegem un credit in lei, scapam de grija cursului de schimb valutar, in schimb costurile imprumutului sunt mult mai ridicate. In plus, si veniturile necesare pentru accesarea unui credit in lei sunt mai mari, potrivit moneycenter.ro. Citeste continuarea aici.
Portalul moneycenter.ro a realizat o comparatie a avantajelor si dezavantajelor contractarii unui credit Prima Casa in lei sau in euro.
In cazul creditului Prima Casa, cel mai accesat tip de imprumut pentru achizitia unei locuinte, diferentele dintre varianta in lei si cea in euro sunt date de dobanda platita de clienti. Daca in cazul marjei fixe de dobanda aplicata de banca, avantajul este de partea imprumutului in lei, 2.5% fata de 4% la euro, dobanda totala care cuprinde si indicele Robor sau E