După un an 2012 foarte încărcat de evenimente politice și sociale, 2013 se prefigurează a fi și el un an în care evenimentele de pe scena politică suscită un interes ridicat pentru cetățeni.
Aceasta este una din concluziile cercetării realizate, la începutul lunii ianuarie, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES cu privire la așteptările românilor de la anul politic 2013.
Interesaţi şi bine informaţi
Românii se consideră interesați și bine informați cu privire la politică Interesul pentru politică atinge cote ridicate – peste 70% dintre respondenți sunt interesați mulți și puțin de politică, doar un sfert se declară neinteresați de acest domeniu. Peste 60% dintre români se consideră informați cu privire la politică, procent în creștere față de anul 2011. Principala sursă de informare cu privire la politică rămân posturile de televiziune, 81%, urmate la mare distanță de internet, 7% și ziare, 4%.
Preferințe politice
O treime dintre respondenți declară că au un partid politic preferat, cu 5% mai mulți decât la sfârșitul anului 2011. 37% dintre participanții la studiu susțin că au și un om politic preferat, cu 9% mai mulți decât la cercetarea similară din 2011. Unul din patru români recunoaște că, în ultimii 10 ani, a votat cu mai multe partide. Dintre aceștia, 53% au votat cu 2 partide, 30% cu 3 partide, 6% au votat cu 4 partide, iar 6% cu mai mult de 4 partide.
Predicții electorale ale românilor
Românii sunt consumatori ai datelor furnizate de sondajele de opinie, proporția lor crescând cu 10 procente până în ianuarie 2013, ajungând la 72%. Estimările populației pentru PDL sunt semnificativ mai rezervate, în timp ce estimările populației pentru USL, așa cum este de așteptat, sunt semnificativ mai optimiste. Peste 60% dintre români NU ar vota cu un partid nou înființat. Cei care sunt mai nehotărâți privind acest