Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a susţinut, luni, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind "asumarea" situaţiei din Algeria, că România şi celelalte ţări trebuie să se angajeze în continuare de o manieră foarte fermă şi foarte armonizată în combaterea terorismului.
Întrebat despre declaraţle şefului statului privind acţiunea teroristă din Algeria, ministrul a răspuns: "Sensul acestei fraze este legat de necesitatea ca România şi celelalte state să se angajeze în continuare de o manieră foarte fermă, foarte armonizată în acelaşi timp, şi cu contribuţii concrete în combaterea terorismului, pentru că la nivelul UE, cel puţin până acum, poziţiile au fost poate nuanţate. Nu a fost acelaşi gen de angajament unitar, aşa cum a fost cazul Alianţei Nord-Atlantice, al altor operaţiuni cu parteneri internaţionali, cu SUA".
Titus Corlăţean a menţionat că s-a făcut un prim pas, la Bruxelles, când în cadrul Consiliul de Afaceri Externe s-a discutat despre operaţiunea în Mali.
Întrebat despre colaborarea cu autorităţile algeriene în timpul atacului terorist, el a răspuns: "Am transmis direct şi la cel mai înalt nivel diplomatic aşteptările noastre privind privilegierea, că prioritatea numărul unul este salvarea ostaticilor, pentru că ştiam care este poziţia statului algerian, modul în care tratează operaţiunile teroriste, cu intervenţie directă şi nu cu negociere. În acelaşi timp, şi noi, şi britanicii, şi francezii, şi americanii, şi norvegienii au trasmis acest lucru".
Preşedintele Băsescu a declarat, luni, că, urmare a crizei din Algeria, se pune întrebarea "Cum ne apărăm cetăţenii?", el arătând că aceştia au plecat cu gândul că statul îi va apăra şi că nu se poate trece peste aceste evenimente fără a răspunde la întrebarea "Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat?".
"Zilele acestea cu toţii am văzut că terorismul se afl