Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica ce se va realiza prin preluarea de catre SNGN Romgaz a Centralei Termoelectrice Iernut (CTE Iernut) de la SC Electrocentrale Bucuresti SA - Sucursala Electroctrocentrale Mures.
Impreuna cu CTE Iernut, SNGN Romgaz SA va prelua si elementele aflate in stransa interdependenta cu aceasta: salariati, contracte, active circulante.
Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut se realizeaza in scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucuresti SA o are fata de SNGN Romgaz SA.
CTE Iernut este prezenta pe pietele producerii si comercializarii de energie electrica, serviciilor tehnologice de sistem si a celei de echilibrare. Pe piata producerii si comercializarii de energie electrica cota detinuta de CTE Iernut in anul 2011 s-a incadrat in intervalul 0-5%.
Principalii concurenti ai CTE Iernut pe aceasta piata sunt SC Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA si S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. (rezultat in urma fuziunii dintre S.C. Complexul Energetic Craiova S.A., S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A., S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia S.A.)
SNGN Romgaz SA are ca obiect principal de activitate extractia gazelor naturale.
Ca urmare a realizarii concentrarii economice, SNGN Romgaz SA va intra pe toate cele trei piete pe care activeaza CTE Iernut, realizandu-se astfel o crestere a numarului de concurenti pe aceste piete.
Concentrarea conduce la integrarea pe verticala a celor doua parti, avand in vedere ca CTE Iernut produce energie electrica pe baza de gaze naturale, noteaza Consiliul concurentei.
Analiza efectuata din punct de vedere concurential a demonstrat ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efec