Neînţelegerile dintre social-democraţi şi liberali ies din ce în ce mai des la suprafaţă. Analiştii politici cred, însă, că niciunul dintre partide nu are interes să rupă US.
Criticile liberalilor la adresa PSD s-au înteţit în ultimele zile, iar tonul l-a dat chiar liderul PNL, Crin Antonescu. „Veţi vedea o mare mâhnire în sufletele unora din PSD că mai există şi alţii la guvernare“, a comentat Crin Antonescu.
El a avut şi un sfat pentru premierul Victor Ponta. „În măsura în care Ponta va înţelege că e premierul unui guvern de mare coaliţie, nu ca preşedinte PSD, PSD îşi va trage destul profit electoral dacă guvernarea iese bine“, a adăugat Antonescu.
Antonescu a renunţat la ideea transformării României în republică parlamentară, susţinută ani de zile de PNL, pe motiv că, în acest caz „toată puterea se va duce la primul ministru“.
La rândul său, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dezvăluit că în interiorul PNL „mulţi colegi şi-au exprimat sentimentul că funcţiile de ministru delegat au fost inventate împotriva PNL.“ El a invocat situaţiile de la Finanţe, Economie şi Transporturi – unde titularii din PNL sunt flancaţi de miniştrii delegaţi din PSD.
Declaraţiile liderilor PNL au venit în condiţiile în care PSD ar putea ajunge în situaţia de a avea majoritate parlamentară fără liberali. Majoritatea este de 295 de voturi, iar liderii PSD mizează deja pe 269 – 224 ale social-democraţilor, 27 ale UDMR, formaţiune cu care Victor Ponta a păstrat relaţii bune, şi 18 de la Grupul Minorităţilor.
Cu Victor Ponta instalat la Palatul Victoria, PSD are deschisă opţiunea de a atrage parlamentari din PPDD.
Scenarii pentru viitor
Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred, însă, că şi în cazul în care PSD ar avea o majoritate, nu s-ar ajunge, deocamdată, la ruperea USL.
„Fără PNL, PSD nu are două treimi din voturi pen