Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in cadrul conducerii PNL a existat luni o "discutie colegiala", normala pentru un for statutar, despre bugetul pe care Guvernul se pregateste sa il adopte si a subliniat ca acesta nu ii inspira optimism.
"Eu am spus foarte simplu ca e un buget care nu imi inspira optimism. Mi-as dori mai mult pentru PNL, USL, guvern, pentru ce facem noi pentru tara. Am subliniat faptul ca poate suntem intr-un moment politic unic. In urmatorii 15-20 de ani, in Romania nu se va mai regasi o majoritate atat de puternica, care sa poata sa adopte masuri de reforma mai abrupte", a declarat Tariceanu, precizand ca aceste masuri ar trebui sa isi "aduca consecintele in perioada imediat urmatoare".
Senatorul PNL a reamintit ca in 2014 vor fi doua tipuri de alegeri (prezidentiale si pentru Parlamentul European), de aceea anul viitor va fi "putin propice pentru adoptarea unor masuri de reforma puternice".
Intrebat ce intelege prin masuri abrupte, Tariceanu a declarat ca este nevoie de "o reducere importanta de cheltuieli", dar a precizat ca acestea nu trebuie sa vizeze salariile bugetarilor, ci "rezervele mari" de care dispune Guvernul.
"Exista rezerve mari, cheltuielile au crescut in raport cu 2004-2008 (...) de aici s-ar putea degaja o serie de resurse", a spus Tariceanu.
Fostul premier a reamintit ca, in ceea ce priveste colectarea impozitelor, Romania are doar 4 milioane de salariati la 5 milioane de pensionari, in conditiile in care "raportul ideal" ar fi de 2 salariati la un pensionar.
El a tinut sa sublinieze ca "pensionarii nu reprezinta o povara, ci o obligatie", dar datele arata ca in acest moment "bugetul are mai multe constrangeri decat posibilitati".
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in cadrul conducerii PNL a e