Romania a urcat o pozitie, pana pe locul 31, in cadrul Indexului de globalizarepentru 2012, din cele 60 de piete analizate intr-un raport realizat de compania de consultanta de audit Ernst&Young.
Evolutia Romaniei este in linie cu media globala, rezultate deosebite fiind consemnate la capitolul Miscarea fortei de munca(Movement of labor) - cu + 0,77 de puncte peste media globala. Exista si valori inregistrate sub nivelul mediei globale, cum ar fi cele de la capitolele Schimburi de tehnologie si idei(Exchange of technology and ideas), unde valoarea este cu -0,51 de puncte sub medie, si Miscarea capitalului si finantelor(Movement of capital and finance), cu o valoare cu -0,25 de puncte sub medie.
Romania ocupa pozitia a 11-a in randul celor 22 de piete in crestere rapida monitorizate in cadrul studiului.
“Romania are o economie deschisa, care a beneficiat din plin de accesul la noile piete, in special la cele din UE. Ea va beneficia, pe mai departe, de liberalizarea treptata a comertului mondial si de integrarea comerciala tot mai stransa cu UE. O parte dintre barierele comertului cu bunuri in cadrul UE, care inca mai persista in prezent, e posibil sa fie eliminate, iar liberalizarea comertului si a serviciilor, care ar putea aduce beneficii Romaniei, va continua, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel prognozat anterior”, se arata in raportul realizat de Ernst & Young - Looking beyond the obvious: globalization and new opportunities for growth1 (Privind dincolo de aparente: globalizarea si noile oportunitati de crestere).
La nivel global, documentul arata ca, in pofida cresterii slabe inregistrate in 2012 si a perspectivelor economice incerte pentru 2013 in majoritatea pietelor, globalizarea continua sa avanseze in principalele 60 de economii din lume.
In contextul in care majoritatea prognozelor privind PIB-ul