Justiţia îşi pierde bruma de încredere câştigată la Bruxelles prin eforturile depuse în ultimii ani pentru reformarea sistemului judiciar românesc după standarde europene.
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV), ce va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni, va consemna negativ ultimele evoluţii din ţara noastră. Scandalul din vară cu suspendarea preşedintelui şi tot ce a urmat după s-au văzut în ultimul raport MCV şi ne-au adus în situaţia de a avea un raport în plus faţă de Bulgaria.
Pornind de la obiectivele MCV, se ştia deja că în acest nou raport Parlamentul urma să fie încondeiat cu minusuri din cauza blocării anchetelor parlamentarilor Victor Paul Dobre, Laszlo Borbely , Ion Stan. Se ştia că tot circul făcut de Parlament în cazul incompatibilului Mircea Diaconu, prin nerespectarea unui verdict definitiv şi irevocabil dat de Instanţa Supremă, nu poate fi trecut cu vederea de experţii europeni care monitorizează România. Justiţia ieşise bine şi, pentru prima oară de la instituirea MCV, anul trecut a fost consemnată pozitiv activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei judecătorilor şi procurorilor.
Evoluţia pozitivă şi poziţia apărarea independenţei Justiţiei au fost consemnate şi în raportul Comisiei de la Veneţia, dat publicităţii la sfârşitul anului trecut. Cum Comisia Europeană ţine cont de analizele Comisiei de la Veneţia este logic că Justiţia urma „să dea bine” în raportul MCV. Analiza evoluţiilor a fost amânată de Comisie pe motiv de alegeri, pentru a nu fi acuzată că influenţează electoratul din România.
De atunci, lucrurile s-au schimbat. Răgazul obţinut a fost folosit “cu schepsis” de cei interesaţi în subjugarea Justiţiei Politicului. Adicătelea de ce să nu moară şi capra vecinului?, şi-au spus unii. Şi iată că ceea ce s-a întâmplat de atunci încoace schimbă “calificativele”