Fondul Monetar Internaţional (FMI) pare să nu fie de acord cu propunerea ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a reduce fondurile alocate spitalelor private. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Alianţei pentru Sănătate din România, care s-au întâlnit, alături de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, cu reprezentaţi FMI.
Printre discuţiile pe care Fondul le-a avut cu reprezentanţii asociaţiilor menţionate mai sus s-a numărat şi propunerea ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a reduce fondurile alocate spitalelor private.
„Noi ne-am expus problema. Le-am spus celor de la FMI care sunt declaraţiile de intenţie ale ministerului Sănătăţii din ultima vreme cu privire la reducerea finanţării spitalelor private. În cadrul întâlnirii, am atras atenţia că acest lucru nu este normal, pentru că într-o ţară democrată nu pot să faci distincţia între public şi privat”, a declarat pentru gândul Cristian Hoţobuc, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România.
Acesta a precizat că pacientul ar trebui să aibă dreptul de a-şi alege furnizorul, indiferent dacă este public sau privat.
„În altă ordine de idei, anul acesta va intra în vigoare şi directiva europeană cu privire la circulaţia trasfrontalieră a pacienţilor, potrivit căreia între membri Uniunii Europene se vor deconta serviciile medicale ale pacienţilor oriunde în UE. Atunci vom ajunge la situaţia absolut bizară în care Guvernul României practic va deconta servicii medicale făcute de anumiţi pacienţi în străinătate, la anumiţi furnizori privari, care sunt prinşi în decontarea Guvernului din ţara respectivă. Practic, Guvernul român va fi obligat să deconteze către furnizorul privat din altă ţară, dar nu şi din România, ceea ce ni se pare absolut aberant. Est