Cum vor evolua tensiunile între politicienii austrieci? Țara tocmai a votat într-un referendum pentru păstrarea serviciului militar obligatoriu cu o majoritate de aproape 60%. Avocații schimbării spun că țara ar trebui să treacă la o armată de profesioniști. Oponenții mișcării afirmă că militari plătiți ar afecta neutralitatea Austriei care este consfințită în Constituție.
Din ce în ce mai multe state europene renunță la serviciul militar obligatoriu. Franța a făcut-o în 1996, Germania în 2011. Din ce în ce mai multe voci cer un referendum și în Elveția. Bărbații austrieci trebuie să efectueze un stagiu militar de șase luni sau un serviciu civil de nouă luni la împlinirea vârstei de 18 ani. În medie, circa 22.000 de austrieci sunt încorporați anual în forțele armate ale țării.
Socialdemocrații austrieci sunt de părere că actuala componență a armatei nu se mai potrivește secolului XXI. Ar fi nevoie de profesioniști pentru a putea colabora mai eficient cu alte armate europene. Ministrul apărării a declarat chiar că armata austriacă ar fi depășită în contextul internațional dominat de terorism, criminalitate cibernetică și state eșuate. Ministrul conservator de interne e însă împotriva unei asemenea mișcări. Dreapta se teme de creșterea cheltuielilor cu forțele militare, dar și de o posibilă evoluție către aderarea Austriei la NATO. Țara este neutră din 1995 încoace.
Țări europene care au serviciu militar obligatoriu:
Membre NATO: Danemarca, Estonia, Grecia, Norvegia, Turcia
Ne-membre NATO: Belarus, Cipru, Finlanda, Moldova, Rusia, Elveția, Ucraina
Sursa: BBC News
Cum vor evolua tensiunile între politicienii austrieci? Țara tocmai a votat într-un referendum pentru păstrarea serviciului militar obligatoriu cu o majoritate de aproape 60%. Avocații schimbării spun că țara ar trebui să treacă la o armată de profesioniști. Opon