Furnizorii de servicii medicale au aflat că au de dat înapoi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate peste 6 miliarde lei vechi, pentru servicii raportate cu nerespectarea normelor legale şi a normelor contractuale.
Serviciul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate Olt a efectuat, în cursul anului 2012, 176 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale şi opt controale la persoanele juridice sau fizice ai căror salariaţi beneficiază de concediu medical, suma imputată în urma acestor acţiuni fiind de 602.994,90 lei (peste 6 miliarde lei vechi).
Au fost verificaţi 85 de medici de familie, nouă furnizori de investigaţii paraclinice, 25 de farmacii, 12 medici stomatologi, doi furnizori de dispozitive medicale, alţi doi de îngrijiri la domiciliu, un control la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi 14 în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti. În urma verificărilor s-a stabilit că o parte din serviciile raportate, pentru care s-au şi decontat banii, trebuie imputate pentru că, în cele mai multe cazuri, nu s-a dat atenţie sporită detaliilor din documente.
Astfel, la farmacii s-a constatat că s-au eliberat medicamente deşi reţetele îşi pierduseră valabilitatea; că în tot sistemul s-au acordat servicii pentru care s-a cerut decontarea, fără ca pacienţii să aibă calitatea de asigurat; că s-au acordat bilete de trimitere fără să fie completate datele obligatorii în formulare; că s-au raportat servicii medicale care nu se regăsesc în registrele de consultaţii; că în policlinici s-au efectuat investigaţiile, deşi biletul de trimitere îşi pierduse valabilitatea etc.
O bună parte din suma imputată a fost recuperată chiar în cursul anului 2012, 498.624,77 lei fiind banii pe care furnizorii i-au plătit la CJAS. Mai mult, în 2012 s-au mai recuperat şi 218.666,51 lei, reprezentând debite din anii precedenţi.