Statutul deputaţilor şi senatorilor este discutat, la această oră, de comisiile juridice şi pentru statut ale Parlamentului.
Potrivit proiectului, senatorii şi deputaţii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor şi să ia deciziile privind ridicarea sau nu a imunităţii pe baza acestora.
Solicitarea de arestare, reţinere sau percheziţie a unui parlamentar trebuie însoţită de temeiul legal, motivele concrete, dar şi de probele pe care se bazează.
Documentele trebuie trimise de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte respectivul parlamentar.
Aceleaşi documente sunt solicitate şi în cazul aprobării începerii urmăririi penale a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari.
Documentele ajung, ulterior, la Comisia Juridică a Camerei respective. Parlamentarii vor să schimbe şi mecanismul de luare a deciziilor în această comisie. Astfel, raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate.
Raportul Comisiei Juridice va fi trimis plenului, care va avea decizia finală.
Practic, pe baza probatoriului, senatorii şi deputaţii vor emite o decizie echivalentă cu o sentinţă judecătorească în care spun dacă sunt sau nu de acord cu reţinerea, arestarea, percheziţia sau urmărirea penală.
Sfaturile lui Ponta
Liderul PSD Victor Ponta le-a cerut, luni, participanţilor la reuniunea Biroului Permanent Naţional al partidului, să explice mai bine modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, el adăugând că „limita între a explica prost şi a pica în borcanul de demogogie este întotdeauna foarte subţire“
„Referitor la discuţia privind Statutul parlamentarului, dacă nu se face clar, să nu vă supăraţi pe presă că vă atacă că nu aţi explicat sau n-a înţeles toată lumea foarte bine. Nu dăm nicio imunitate în plus, de altfel, nici nu avem c