* cei mai mulţi disponibilizaţi ar putea proveni din construcţii
Peste 100 de brăileni riscă să rămână, în cursul acestei luni, fără un loc de muncă, din cauza crizei ca şi a faptului că iarna este un sezon mort pentru construcţii. La această dată sunt înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila două notificări de la angajatori cu sediul social în judeţul Brăila, având ca obiect de activitate construcţii şi activităţi de servicii anexe transporturilor pe apă, care estimează concedierea colectivă a 146 de salariaţi. AJOFM a făcut precizarea că există diferenţe semnificative între disponibilizările estimate şi cele realizate efectiv, în sensul reducerii considerabile a numărului acestora.
Astfel, potrivit datelor furnizate de AJOFM Brăila, în anul 2012, mai mulţi angajatori brăileni au estimat concedierea colectivă a 572 de salariaţi, însă au fost disponibilizate doar 232 de persoane. Domeniile de activitate ale angajatorilor sunt construcţii, producţia gazelor, producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
De asemenea, au fost efectuate concedieri colective şi la nivelul unor angajatori cu sediul social în alte judeţe, dar care aveau salariaţi din Brăila. Astfel, pe parcursul anului 2012, în evidenţele AJOFM Brăila au fost înregistraţi 644 solicitanţi de loc de muncă, din rândul persoanelor concediate colectiv în anii 2012 şi 2011. Peste 11.000 de notificări în primele şase luni ale anului
În prima jumătate a anului 2013, angajatorii din România au în plan să concedieze colectiv 11.690 de persoane. Firmele au depus notificări în acest sens la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Astfel, cei mai mulţi români care ar putea fi daţi afară în perioada ianuarie - iunie