Kimchi, mierea de Manuka şi homarul sunt „extravaganţele culinare“ propuse de marile restaurante anul acesta.Potrivit publicaţiei britanice „Woman&Home“, 2013 mizează pe cocktailurile inspirate din mâncare, produsele locale şi preparatele sănătoase bazate pe mixuri din legume şi fructe.
Floricele de porumb, şunca afumată şi mâncarea mexicană au adus zâmbetul pe buzele gurmanzilor în 2012. Noul an, deşi nu se poate lăuda cu o colecţie de toamnă-iarnă asemenea modei pariziene, propune o reinterpretare a viziunilor culinare şi aduce noi opţiuni gastronomice pentru iubitorii delicateselor.
Anul acesta, ingredientele locale şi sezoniere sunt preferatele marilor maeştri, inspiraţi fiind de ambasadorul bucătarie moleculare, René Redzepi.
Tribut adus puiului
Carnea de pui kiev revine în meniurile restaurantelor londoneze, această „renaştere“ fiind apreciată de marii citici culinari. Tăvălit în făină, ou şi firimituri de pâine sau pesmet, acest preparat este considerat apogeul bucătăriei ruseşti.
Teff
Aminoacizii, proteinele, calciul, fibrele, precum şi un conţinut scăzut de grăsimi au făcut din aceste cereale un tip de mâncare preferat pentru 2013.
Mezcal şi aromele din Mexic
Tequila nu este singura băutură preferată a topului din 2013. Mezcal, o licoare preparată dintr-o plantă exotică numită agavă, reprezintă o altă băutură tradiţională produsă în micile distilerii a şapte state mexicane.
Gustări pentru suflet
Barurile din întreaga lume pun în aplicare o nouă strategie de marketing menită să aducă profituri record pentru distribuitori, astfel, comercianţii oferă gustări gratuite iubitorilor de vin. Tarte dulci, crostini cu vinete şi dovlecei sau carpaccio de vită sunt câteva dintre aperitivele servite clienţilor.
Preparatele afumate
Carne de vită afumată cu ardei dulce. FOTO Getty Images
Anul ace