Popularitatea premierului ungar este pe ducă, iar niciuna din ultimele sale acțiuni nu pare să contribuie la revitalizarea sa
Pentru premierul populist al Ungariei, Viktor Urban, noul an nu a început prea bine. Pe 4 ianuarie, Curtea Constituțională i-a respins planul de restructurare a sistemului electoral. Judecătorii au decis că legea prin care alegătorii ar fi obligați să se înregistreze în avans pentru
următoarele alegeri generale (prevăzute a avea loc în primăvara lui 2014) este neconstituțională. Propunerea prevedea ca cetățenii să se înregistreze online sau la ghișeu cu cel puțin două săptămâni înainte de turul de scrutin, proces greoi și excesiv de birocratic. Potrivit variantei corectate de Curte, doar etnicii maghiari din afara țării se pot înregistra anticipat. De asemenea, magistrații au respins ca neconstituționale prevederile care limitau difuzarea de spoturi de promovare în timpul campaniei electorale.
Criticii atrăsăseră atenția că noua lege era discriminatorie la adresa persoanelor cu venituri mici, cu acces restrâns la internet - coincidență sau nu, acest segment electoral este considerat, în general, fidel opoziției. Guvernul a negat acuzațiile, explicând că legea este necesară pentru actualizarea listelor electorale. Totuși, și-a acceptat rapid înfrângerea.
Decizia Curții l-a lovit pe Viktor
Orban unde îl durea mai tare. Alegătorii nehotărâți au tendința de a vota pentru partidele de opoziție, iar popularitatea partidului său, Fidesz, este oricum în declin. Un sondaj realizat luna trecută de Ipsos cota socialiștii cu 16% din opțiunile electoratului, aproape de nivelul Fidesz, de 19%. Sprijinul pentru formațiunea de extremă dreaptă Jobbik este și el în scădere, ajungând la 6%.
Cine să-l mai sprijine?
Prin noua lege electorală, Fidesz intenționa să-i împiedice pe numeroșii alegători indeciși să se