Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a emis, luni, un comunicat de presă în contextul declaraţiilor făcute de mai mulţi membri ai Camerei Deputaţilor potrivit cărora PICCJ ar fi agreat proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor în care propune o completare a legii cu accentul pus pe separarea puterilor în stat.
Comunicatul Parchetului, remis, luni, România liberă, vine după ce, vineri seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că ANI şi Parchetul General au fost de acord cu modificările aduse la Statutului parlamentarilor privind starea de incompatibilitate şi de imunitate
Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Camerei Deputaţilor o serie de observaţii pentru modificarea şi completarea legii numărul 96/2006. Redăm comunicatul integral.
"Propunem ca punctul 15 al propunerii legislative (referitor la introducerea alineatului 21 al art. 23 din Legea nr. 96/2006) să fie reformulat în sensul: '(21) Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luat cunoştinţă în exercitarea mandatului şi care au caracter clasificat, mărturia se va depune în condiţiile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu informarea Biroului permanent al Camerei din care fac parte'
Considerăm că textul actual al propunerii legislative nu prevede cu suficientă claritate dacă cele două condiţii referitoare la informaţiile cunoscute de parlamentar sunt cumulative sau alternative, astfel încât prevederea poate ridica dificultăţi de interpretare.
De asemenea, considerăm că obţinerea unei autorizări a Biroului permanent pentru audierea