Legislaţia în domeniul gestionării ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje stabileşte ca operatorii economici, persoane juridice române care introduc pe piaţa naţională ambalaje, sunt responsabili pentru întreaga cantitate de deşeuri generate de acestea şi permite ca responsabilitatea realizării obiectivelor anuale de reciclare şi valorificare sau incinerare în instalaţii cu recuperare de energie a deşeurilor de ambalaje să fie transferată, pe bază de contract, către un operator economic legal constituit în acest scop şi autorizat de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului.
Societatea comercială INTERSEMAT SRL este operator economic autorizat pe piaţa românească să desfăşoare activităţi de preluare a responsabilităţii privind realizarea obiectivelor anuale de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. S.C. INTERSEMAT S.R.L. preia din sarcina operatorilor economici care introduc pe piaţă produse ambalate, care supra-ambalează produse ambalate precum şi cei care introduc pe piaţă ambalaje de desfacere, pe bază de contract, responsabilitatea organizării activităţii de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, în vederea îndeplinirii obiectivelor anuale de reciclare, valorificare şi de raportare către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului a datelor referitoare la cantităţile de ambalaje pentru care a preluat responsabilitatea.
De exemplu, pentru o cantitate de 1.000 kg (1tonă) ambalaje din plastic (fără PET) introduse pe piaţă, obiectivul de reciclare pentru anul 2013, conform legislaţiei în vigoare, este de 22,5%, adică 225 kilograme. În cazul în care nu se reciclează această cantitate, cei care introduc pe piaţă ambalaje sunt obligaţi să plătească la Fondul pentru mediu, conform O.U.G. nr. 196/2005 cu modificările şi completările ulterioare, o contribuţie de 2 lei/kg, adică 450 lei.
În cazul