Globalizarea continuă să avanseze în principalele 60 de economii din lume, în pofida creşterii slabe înregistrate anul trecut şi a perspectivelor economice incerte pentru anul acesta în majoritatea pieţelor, se arată în raportul anual privind globalizarea realizat de Ernst & Young, "Looking beyond the obvious: globalization and new opportunities for growth1", conform unui comunicat de presă.
În contextul în care majoritatea prognozelor privind PIB-ul global prevăd o creştere cuprinsă între 3% şi 3,5% pentru 2013 şi o creştere modestă pentru anii ce vor urma, Indexul Ernst & Young estimează că globalizarea va continua să se extindă, iar tehnologia şi schimburile transfrontaliere de idei vor constitui principalele ei pârghii de dezvoltare. Indexul arată, de asemenea, că, în ultimele 12 luni, o serie de ţări cu economii în creştere rapidă, precum Vietnam, Malaezia, Tailanda, Filipine sau ţări mai mici din Europa, precum Belgia şi Slovacia şi-au îmbunătăţit simţitor indicele de globalizare.
Ţara noastră ocupă poziţia 31 în cadrul Indexului de globalizare pentru 2012 (din cele 60 de pieţe analizate în raport).
Potrivit comunicatului, evoluţia României este în linie cu media globală, rezultate deosebite fiind consemnate la capitolul Mişcarea forţei de muncă (Movement of labor) - cu + 0,77 de puncte peste media globală. Există şi valori înregistrate sub nivelul mediei globale, cum ar fi cele de la capitolele Schimburi de tehnologie şi idei (Exchange of technology and ideas), unde valoarea este cu -0,51 de puncte sub medie, şi Mişcarea capitalului şi finanţelor (Movement of capital and finance), cu o valoare cu -0,25 de puncte sub medie. România ocupă poziţia a 11-a în rândul celor 22 de pieţe în creştere rapidă monitorizate în cadrul studiului.
"România are o economie deschisă, care a beneficiat din plin de accesul la noile pieţe, în special la ce