Cu toate că în ultima vreme sistemul sanitar arădean a cunoscut o creştere semnificativă din punct de vedere al calităţii şi în special al dotării cu aparatură medicală modernă, foarte mulţi pacienţi ajung să fie trataţi în alte părţi, unde intervenţia medicală permite acţiuni mai complexe şi, de ce nu, mult mai sigure. Cu atât mai mult, în ciuda dezvoltării sistemului sanitar arădean, numărul bolnavilor care sunt transportaţi către alte spitale din ţară sau chiar străinătate, a crescut semnificativ în ultimul an.
Numai Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Arad a efectuat în 2012 peste 4.200 de transferuri intraspitaliceşti. Majoritatea acestor pacienţi au prezentat cazuri critice, în care fiecare secundă ar fi putut deveni fatală. Este adevărat că o parte din totalul celor peste 4.200 de cazuri au fost şi transporturi de la spitalele din judeţ (Lipova, Ineu, Chişineu- Criş) către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, însă majoritatea pacienţilor au fost îndreptaţi către Timişoara. „Au existat şi cazuri în care pacienţii, aflaţi în stare şi mai gravă, au trebuit să fie transportaţi la Cluj, Bucureşti sau Târgu Mureş. Asemenea cazuri au fost însă mai rare. Am avut şi situaţii în care pacienţii, deşi nu se aflau în stare critică, au cerut ajutorul nostru pentru a fi transportaţi la clinici din Ungaria sau chiar Austria. Evident, aceste transporturi au fost realizate contra-cost. Au existat şi bolnavi care au fost transportaţi, tot contra cost, la externare. Aceştia ar fi avut posibilitatea să se deplaseze la domiciliu cu un autoturism sau cu trenul, însă aparţinătorii, de regulă, au solicitat să fie transportaţi cu ambulanţa“, ne-a declarat Roberto Schill, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Arad.
Alcătuind însă o medie, în jur de zece pacienţi au fost transportaţi, pe zi, de la spitalele arădene la spitalele din alte judeţe pentru a be