Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a trimis Camerei Deputaţilor o serie de observaţii pe marginea modificărilor Statutului senatorilor şi deputaţilor, cu privire la desfăşurarea procesului penal care include aleşii din Parlament.
Procurorii au respins, în observaţia transmisă Camerei Deputaţilor, mai multe puncte, printre care şi acela în care aleşii au cerut ca procurorii să arate probele din dosar în sprijinul acuzaţiilor ce le aduc demnitarilor, astfel încât avizul să fie unul informat. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut ca deputaţii sau senatorii care îndeplinesc în acelaşi timp şi funcţia de miniştri să nu fie trataţi diferit de aleşi care au doar statutul de parlamentar.
Noii aleşi au hotărât că „în cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va dispune imediat, prin hotărâre revocarea acestei măsuri. Hotărârea de revocare a reţinerii se execută de îndată şi va fi comunicată şi Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se lua măsurile care se impun”.
Procurorii au cerut, în observaţia transmisă deputaţilor, eliminarea alineatului care aduce în discuţie Consiliul Superior al Magistraturii, arătând că „în forma actuală, textul sugerează că în această situaţie CSM ar urma să declanşeze o procedură disciplinară împotriva magistratului, la sesizarea Camerei, ceea ce ar intra în contradicţie cu principiul separaţiei puterilor”.
Procurorii nu vor să aducă dovezile din dosare în Parlament
Astfel, statutul întocmit de parlamentari în formă de proiect prevede că „cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează de către ministrul justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte”, precum şi că respectiva cerere „trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică