În afară de faptul că vor fi devansate cu trei luni majorările de accize la țigarete (se vor scumpi din aprilie nu din iulie) propunerile de modificare a noului Cod fiscal prevăd și majorarea accizei la bere cu circa 9% față de nivelul actual. Cresc amenzile pentru procesarea alcoolului etilic.
Corelarea cotelor de accize pentru bere şi băuturi fermentate, altele decât bere şi vin, cu conţinutul de alcool şi procesul de producţie. Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30%, se va percepe o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs. În acelaşi timp, pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50% se va percepe o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs.
De asemenea, proiectul vizează creşterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizată de micii producători de bere, acciza va creşte de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. În acelaşi sens, se propune devansarea cu trei luni a calendarului de creştere a nivelului accizei totale la ţigarete, calendar prevăzut în anexa 6 de la Titlul VII din Codul fiscal.
În ceea ce priveşte lupta continuă privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale din domeniul alcoolului, se propune diminuarea tentaţiei de a utiliza alcoolul etilic scutit de la plata accizelor pentru obţinerea băuturilor alcoolice, deci evitarea plăţii acestui impozit.
În acest context se propune sancţionarea faptei descrise anterior cu amendă contravenţională cuprinsă între 20.000 lei şi 100.000 le