Galerie Foto
TIMIȘOARA. Aparatură de sute de mii de euro, medici pregătiți și investigații gratuite pentru micuții suspecți de displazie de șold. La Spitalul Clinic de Copii din Timișoara este implementat proiectul Strategie comună pentru prevenirea și tratamentul patologiei șoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România, singurul de acest fel din România. Au fost cumpărate aparate foarte performante, în valoare de 200 000 de euro și anume un ecograf și un sistem de artroscopie (acesta fiind al doilea aparat de acest fel din țară). Tot în cadrul proiectului neonatologii din România și Ungaria au fost fost instruiți să recunoască bebelușii care pot dezvolta probleme, iar mai apoi să îi redirecționeze către medicii de la Spitalul de Copii, pentru a beneficia de aceste investigații în mod gratuit.
Copiii depistați cu displazie de șold la vârste mici pot beneficia de tratament rapid, dacă sunt depistați după vârsta de un an, când deja șchiopătează ei ajung la operație. Am făcut cursuri cu medicii din maternități, ei ne trimit și ne vor trimite pacienții. Sunt câteva semne de luat în seamă, inegalitatea membrelor, antecedente în familie, prezentația pelvină. Dacă nu sunt depistați la timp, cei mici pot ajunge la operație. Cu ajutorul nostru ei pot fi diagnosticați corect și la timp și, după caz pot beneficia și de tratament, a spus dr. Călin Popoiu, manager de proiect.
În primele zece luni de proiect au fost investigați aproape 8 000 de copii, la 6% dintre aceștia fiind depistate probleme. Pentru un consult este nevoie de trimitere de la medicul de familie, în acest fel investigația este gratuită, pe când la privat investigația trece de 100 de lei. Consultații au loc la Spitalul de Copii, în clădirea Clinicii de Chirurgie. Galerie Foto
TIMIȘOARA. Aparatură de sute de mii de euro, medici pregătiți și investigații gratuite pentru micuții sus