Sibienii spun că facturile la gaz au crescut, iarna aceasta, cu câteva procente, comparativ cu anul trecut.
Astfel, la un apartment cu două camere, de aproximativ 50 de metri pătraţi, dintr-un bloc vechi de locuinţe, dar izolat termic, ultima factură de gaz a fost de aproximativ 100 de lei, dar proprietarul se aşteaptă ca cea viitoare să fie dublă, consumul fiind mai mare. Pe de altă parte, proprietara unui apartament cu aceeaşi suprafaţă, într-un bloc nou de locuinţe, spune că facturile au crescut cu aproximativ 5-10 procente faţă de sezonul trecut.
„Ultima factură la gaz a fost de aproximativ 160 de lei şi sunt mulţumită, cred că e cu vreo 5-10 procente mai mult, dar e ok, e normal pentru că a fost şi consumul mai mare”, spune aceasta.
La apartamentele cu trei camere, în schimb, unde şi suprafaţa e considerabil mai mare, facturile au crescut simţitor. La o locuinţă dintr-un bloc vechi, dar izolat termic, factura a crescut cu aproximativ 20 de procente, faţă de sezonul rece trecut, spune proprietara apartamentului. La un apartament nou, de aproximativ 100 metri pătraţi, facturile au fost de aproximativ 200 de lei, în schimb se aşteaptă ca acestea să ajungă la vreo 400de lei, la regularizare.
În schimb, sibienii care locuiesc la casă caută soluţii alternative la încălzirea cu gaze.
„Deoarece gazele sunt foarte scumpe, anul trecut aveam facturi de vreo 10 milioane de lei vechi pe lună, am găsit o alternativă şi am început să încălzim cu curent, am cumpărat calorifere cu termostat şi am redus, astfel, consumul de gaz. A crecut, cum era normal, factura de curent, acum e aproape dublă, înainte plăteam aproximativ un milion de lei vechi. Pe viitor ne gândim serios să investim într-o centrală pe lemne sau chiar în panouri solare”, spune proprietara unei case vechi de zece ani, de 180 metri pătraţi, cu patru c