Dupa o realegere cu putine emotii si o rata a sustinerii publice de 52%, presedintele american Barack Obama, investit in functie luni, are multe motive sa inceapa cu incredere si in forta al doilea mandat.
Dupa patru ani tumultosi, presarati cu lupte cu opozitia republicana, presedintele intentioneaza sa dea startul unei serii de reforme importante, scrie France24.
Se stie ca presedintii americani aflati la al doilea mandat, neconstransi de necesitatea realegerii, se simt mai liberi sa isi impuna politicile. Obama intentioneaza sa abordeze, fie nevoit, fie voit, mai multe chestiuni spinoase.
Bugetul si datoria tarii constituie deja, de patru ani, tema unei lupte cu conservatorii. Democratii doresc sa continue programele de asistenta sociala pentru cei mai loviti de criza, in vreme ce republicanii si-ar dori sa vada cum se strang baierile pungii.
Desi s-a ajuns la o intelegere, in al 11-lea ceas, pe tema unor aspecte ale "varfului fiscal", Obama intentioneaza sa trimita Congresului, in februarie, un proiect bugetar pentru al doilea mandat, care va fi, cu siguranta, intampinat cu rezistenta de republicani.
Masacrul de la scoala generala din Connecticut a trimis direct in varful listei de prioritati a lui Obama chestiunea controlului armelor. Urmand recomandarle unui grup de analiza condus de vicepresedintele Joe Biden, Obama a cerut Congresului sa reinstituie interdictia federala privind armele de asalt, ce a expirat in 2004.
Presedintele cere si interdictia incarcatoarelor cu capacitate mare si inasprirea verificarilor si legilor privind traficul de arme.
Incercarea initiala a lui Obama de a impune reforma imigratiei pe agenda Congresului a esuat, insa dupa ce 71% dintre latino-americani au votat pentru el, acesta pare a fi mai decis ca oricand sa rezolve aceasta problema. Obama prives