La finalul anului trecut cea mai mare banca din Romania a renuntat la creditele in valuta, singura varianta disponibila fiind cea a imprumutului in lei, modificare valabila si pentru creditele Prima Casa.
Tot la finalul anului trecut, ING Bank a anuntat ca renunta sa mai ofere romanilor posibilitatea de a accesa credite in valuta, oferta fiind directionata catre imprumuturi in moneda nationala.
Confruntate cu lipsa finantarilor ieftine in valuta din partea bancilor mama, care au permis dezvoltarea creditarii intr-un ritm accelerat pana in 2008, bancherii incearca sa orienteze clientii catre creditele in moneda nationala.
Marja mai mica la credite Prima Casa in lei
In cazul creditului Prima Casa, cel mai accesat tip de imprumut pentru achizitia unei locuinte, diferentele dintre varianta in lei si cea in euro sunt date de dobanda platita de clienti. Daca in cazul marjei fixe de dobanda aplicata de banca, avantajul este de partea imprumutului in lei, 2.5% fata de 4% la euro, dobanda totala care cuprinde si indicele Robor sau Euribor la 3 luni, este mult mai mica la euro.
Dobanda mult mai mica pentru euro este data de valoarea indicelui Euribor la 3 luni, care in cursul anului trecut a coborat la cele mai mici valori istorice, sub pragul de 0.20%, in timp ce Robor la 3 luni a trecut de 6 procente. Astfel, diferenta de 1.5% dintre cele doua marje este depasita de cele 6 procente diferenta dintre indici.
Dobanda DAE la lei dubla fata de varianta in euro
Pentru un credit Prima Casa in euro cu o valoare de 57.000 euro accesat pe o perioada de 30 de ani, dobanda este de 4.19%, iar dobanda DAE pleaca de la 4.50%. Cu o rata lunara de 276 euro pe luna, pe parcursul celor 30 de ani vom plati bancii 101.975 euro, aproape dublu fata de suma imprumutata.
In cazul in care locuinta are valoarea de 60.000 euro, cu avans de 5%, avem