O noua emotie vine sa agite fumurile multinationalistilor si hipsterimea romana: statul a anuntat ca taie finantarea spitalelor private din bani publici. Pe cale de consecinta, internetul a dat in fiert si s-a umplut de spumele celor care striga cum ca li s-a luat dreptul de a alege spitalele in care sa se trateze pe banii pe care ii varsa lunar ca asigurari sociale de sanatate. Daca dintre acestia, macar o mica parte ar face un cancer mititel in Brasov, Covasna sau Harghita, spumele s-ar deversa in cu totul alta directie.
Brasovul este centrul oncologic care asigura tratamentul bolnavilor din cele trei judete. Prin bunavointa autoritatilor, insa, sectia de oncologie din Brasov s-a depreciat in ultima vreme pana la scoaterea din circuit a aparatului cheie din intreaga sectie, cel de radioterapie, procedura esentiala pentru supravietuirea cancerosilor. Ca prin miracol, aproape simultan, si-a facut aparitia in Brasov o clinica privata de oncologie care ofera in principal radioterapie. Pe bani frumosi insa. Că de, la privat nimic nu-i pe gratis! Daca esti canceros brasovean sau din Covasna sau Harghita, fie scoti banul, fie incerci la Cluj sau Bucuresti, la spitalele de stat unde, insa, esti programat dupa circa opt luni de zile. Cum cancerul nu sta sa astepte opt luni, iti raman doua alternative: fie platesti la privati in Brasov, fie crapi cu zile. Pentru ca, nu e asa, numai un bou poate sa creada ca aparatul de radioterapie din spitalul de stat din Brasov se repara de la sine.
Din aceasta perspectiva, pasul facut inapoi de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, prin anuntul cum ca se vor deconta serviciile medicale din sistemul privat in locurile in care nu exista alternativa publica, pare mai mult decat indreptatit. De fapt, este deschiderea conductei prin care banii incep sa curga din rezervorul public in buzunarele private. A nu se uita ca orice i