Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu delegaţia FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) şi creşterea economică pentru acest an, comparativ cu declaraţiile oficiale anterioare. Noua ţintă pentru avansul PIB este de 1,6%, faţă de "abordarea prudentă" de 1,8% din urmă cu zece zile.
Sinteza indicatorilor macroeconomici pentru bugetul pe acest an conţine o estimare de creştere economică de doar 1,6% şi un PIB de 623,3 miliarde de lei.
În urmă cu zece zile, la prezentarea datelor macroeconomice privind proiectul de buget pentru acest an, Guvernul anunţa că şi-a fixat pentru acest an o ţintă prudentă de creştere economică de 1,8% din PIB, dar speră, într-o variantă optimistă, să atingă un avans economic de 2% din PIB. Executivul anunţa totodată un nivel al PIB de 629 de miliarde de lei.
Guvernul preciza atunci că acestea sunt datele cu care "pleacă la drum în modelul de bază", dar că urmează să discute pe această temă cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,9%, cât estima în octombrie, la 1,4%, o estimare uşor mai pesimistă decât proiecţiile Băncii Mondiale şi Guvernului, de 1,6%.
BERD estimează creşterea PIB al României pentru anul 2012 la 0,3%.
"Încetinirea din zona euro şi o scădere semnificativă a producţiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra creşterii (economiei, n.r.) României în 2012, rezultând un avans economic neglijabil pentru întreg anul, potrivit estimărilor preliminare. Totuşi, disciplina fiscală a fost, în linii mari, menţinută, inflaţia este în jur de 5% şi ţara are în continuare o bună acoperire în rezerve (valutare, n.r.). O anumită recuperare a creşterii este probabilă în 2013", se arată