Un nou studiu a arătat că toate elementele necesare vieţii s-au regăsit sub suprafaţa Planetei Roşii, cel mai probabil locuitorii acesteia fiind nişte microorganisme.
Geologistul Joseph Michalski de la Muzeul de Istorie Naturală din Aberdeen, a studiat datele de la NASA şi ESA şi a ajuns la concluzia că „toate ingredientele necesare vieţii erau acolo (pe Marte), dar numai organisme unicelulare ar fi putut supravieţui în acele condiţiii”. Cu toate aceste, el a menţionat, potrivit dailymail.co.uk că ar fi fost mai surprins dacă nu ar fi existat viaţă pe Planeta Roşie, precizând că există şansă să mai trăiască în continuare asemenea microorganisme pe Marte.
Rocile analizate conţineau argile și minerale ale căror compoziţie chimică fusese modificată de către apă. Michalski a spus referitor la faptul că roverul Curiosity va începe curând să perforeze suprafaţa planetei că „explorând aceste roci pe Marte, unde vechiile înregistrări geologice sunt mai bine conservate decât pe Pământ, ar fi precum găsirea unui teanc de pagini care au fost smulse din cartea de istorie geologică a Terrei”. Săpăturile în scoarţa planetei roşii ale roverului sunt cel mai anticipat moment pentru oamenii de ştiinţă de când acesta a aterizat pe Marte.
Cercetătorul Michalski al cărui studiu a fost publicat în jurnalul Natural Geoscience a adăugat că „nu ştim cum exact s-a format viaţa pe Pământ, dar este de imaginat că e originară în subteran, protejată de condiţiile dificile care au existat pe Terra la începuturi”. Acesta a subliniat că este mai puţin important dacă se va găsi viaţă pe Marte în urma analizări rocilor ce vor fi săpate de Curiosity, întrucât acesta „ne vor învăţa foarte multe despre procesul chimic în sistemul solar”.
Un nou studiu a arătat că toate elementele necesare vieţii s-au regăsit sub suprafaţa Planetei Roşii, cel mai probabil locuitorii acesteia fiin