Alegerile din Saxonia Inferioară se traduc așa: nici că putea fi mai rău pentru cancelarul Angela Merkel și pentru Uniunea Creștin-Democrată. Opoziția de stânga, formată din socialdemocrați și ecologiști, a câștigat la diferență de un singur mandat majoritatea în parlamentul regional.
Pentru alegerile federale din toamna acestui an se anunță o bătălie crâncenă. Campania va fi mult mai brutală decât și-o imagina cancelarul Merkel care vrea să câștige al treilea mandat consecutiv în fruntea guvernului de la Berlin. Mai mult, se dovedește că alegătorul, această specie imprevizibilă, și-a permis să ia peste picior partidele germane.
Uniunea Creștin-Democrată rămâne cel mai puternic partid, dar a pierdut enorm de multe voturi. Ecologiștii erau pe val, dar așa un rezultat nu aștepta nimeni. Liberalii se zvonea că nu intră în parlament și totuși au obținut 10%. Merkel e la cote record de popularitate, dar nu reușește să tragă partidul după ea. Oponentul său din toamnă face gafă după gafă și totuși partidul său e în creștere. Nimic nu mai e sigur.
Nici guvernarea doamnei Merkel. Acum, socialdemocrații și ecologiștii au majoritate atât în Bundesrat (camera regiunilor din parlamentul de la Berlin), cât și în comisia de mediere interparlamentară. Asta înseamnă că opoziția poate bloca orice inițiativă legislativă a guvernului Merkel. Reacțiile la această situație se țin lanț. Șeful grupului socialdemocrat din Bundestag, fostul ministru de externe Frank-Walter Steinmeier, a anunțat deja că vrea să se opună unor inițiative ale coaliției de la guvernare. În replică, liderul conservatorilor din Bundestag a avertizat tabăra adversă să nu blocheze țara printr-o opoziție nejustificată.
Alegerile din Saxonia Inferioară se traduc așa: nici că putea fi mai rău pentru cancelarul Angela Merkel și pentru Uniunea Creștin-Democrată. Opoziția de stânga, formată din