Acuzele aparţin şefului Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, instituţie delegată de stat pentru despăgubirea persoanelor cu averi confiscate în perioada comunistă.
Potrivit acestuia, cei mai mulţi au devenit "cazuri speciale", afirmă şeful ANRP. El lasă să se înţeleagă că primirea statului de "caz special" le-a permis acestora să încaseze despăgubirile. Plăţile în bani au fost blocate la nivelul ANRP în urmă cu doi ani de către guvernul Boc, iar de la începutul anului trecut nu s-au mai putut acorda despăgubiri nici măcar sub formă de acţiuni ale Fondului Proprietatea, deoarece întregul pachet de titluri deţinut de stat a trecut în mâinile investitorilor privaţi.
"Aproape toate dosarele mari din perioada 2010 - 2011 au fost cesionate şi aproape toate au devenit cazuri speciale (...) Avem toate datele. Aşteptăm instituţiile interesate să vină şi să le prezentăm. Sunt dosare cesionate şi de mai multe ori, care au avut 3-4 cesionari de-a lungul timpului", a declarat George Băeşu.
Încă de la instalarea sa în funcţie Băeşu a criticat modul în care s-au atribuit despăgubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desfiinţarea dosarelor "cazuri speciale", care acordau prioritate persoanelor în etate sau care sufereau de boli grave.
"Avem cesionari care după ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru că sufereau de nu ştiu ce boală, şi s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânăr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special", a declarat Băeşu potrivit Mediafax.
Portretul cesionarului
Actualul preşedinte al ANRP vorbeşte despre cesionari ca despre nişte mici bişniţari care cumpără ieftin bilete de cinema pentru a le vinde ulterior scump, după închiderea casei. Portretul zugrăvit de Băeşu nu