La finalul anului trecut cea mai mare bancã din România a renuntat la creditele în valutã, singura variantã disponibilã fiind cea a împrumutului în lei, modificare valabilã si pentru creditele Prima Casã, conform site-ului moneycenter.ro. Tot la finalul anului trecut, ING Bank a anuntat cã renuntã sã mai ofere românilor posibilitatea de a accesa credite în valutã, oferta fiind directionatã cãtre împrumuturi în monedã nationalã. Confruntate cu lipsa finantãrilor ieftine în valutã din partea bãncilor mamã, care au permis dezvoltarea creditãrii într-un ritm accelerat pânã în 2008, bancherii încearcã sã orienteze clientii cãtre creditele în monedã nationalã.
Marja mai micã la credite Prima Casã în lei
În cazul creditului Prima Casã, cel mai accesat tip de împrumut pentru achizitia unei locuinte, diferentele dintre varianta în lei si cea în euro sunt date de dobândã plãtitã de clienti. Dacã în cazul marjei fixe de dobândã aplicatã de bancã, avantajul este de partea împrumutului în lei, 2.5% fatã de 4% la euro, dobânda totalã care cuprinde si indicele Robor sau Euribor la 3 luni, este mult mai micã la euro. Dobânda mult mai micã pentru euro este datã de valoarea indicelui Euribor la 3 luni, care în cursul anului trecut a coborât la cele mai mici valori istorice, sub pragul de 0.20%, în timp ce Robor la 3 luni a trecut de 6 procente. Astfel, diferenta de 1.5% dintre cele douã marje este depãsitã de cele 6 procente diferentã dintre indici.
Dobânda DAE la lei dublã fatã de varianta în euro
Pentru un credit Prima Casã în euro cu o valoare de 57.000 euro accesat pe o perioadã de 30 de ani, dobânda este de 4.19%, iar dobânda DAE pleacã de la 4.50%. Cu o ratã lunarã de 276 euro pe lunã, pe parcursul celor 30 de ani vom plãti bãncii 101.975 euro, aproape dublu fatã de suma împrumutatã. În cazul în care locuinta are valoarea de 60.000 euro, cu avans d