Mizele războiului din justiţia românească încep să fie din ce în ce mai evidente. Judecătorii din toată ţara se unesc în cuget şi simţiri pentru a rupe CSM-ul în două
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, doreşte ca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie completele de judecători să se subţieze. La judecata pe fond, unde în prezent sunt trei magistraţi să rămână doar unul, iar la recurs, unde acum există două complete de cinci judecători, să rămână trei. Se invocă celeritatea, simplificarea si accelerarea procedurilor, bla-bla-bla.
Eu cred că de fapt , doi din trei judecători sunt mai uşor de convins să dea o anumită soluţie decât trei din cinci. Iar dacă acest lucru se întâmplă până pe 28 ianuarie, când procesul lui Dan Voiculescu are termen la Înalta Curte, atunci nu mai este o coincidenţă.
Mi-e din ce în ce mai clar că mizele acestui război din justiţia românească sunt meschine. Cel mai probabil, judecătorii care şi-au propus să-i revoce pe judecătorii mebri în Consiliului Superior al Magistraturii vor reuşi. S-au strâns suficiente voturi, aşa încât aceştia să plece din Consiliu. Motivele oficiale (lipsa de transparenţă şi îndrăzneala de a vota un procuror, pe Oana Hăineală, în fruntea CSM) sunt vagi, însă adevăratele cauze sunt mult mai complexe. Judecătorii din ţară sunt frustraţi, supraîncărcaţi şi supuşi presiunilor politice.
Ce urmează după aceste revocări? Vom vedea, însă războiul dintre judecători şi procurori, între „ai noştri” şi „ai lor”, ai lui Băsescu şi ai lui Ponta îi poate scapa de condamnarea finală atât pe Voicu şi Costiniu, cât şi pe mulţi politicieni cu dosare penale între care Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan, Radu Mazăre, Constantin Nicolescu etc.