Tinerii antreprenori au beneficiat, în ultimii doi ani, de programe finanţate de la bugetul de stat pentru a deschide afaceri. Acestea s-au derulat pe o perioadă de doi ani, în 2011 şi 2012, iar reprezentanţii autorităţilor care l-au gestionat susţin că există şanse ca acesta să fie reluat, dat fiind succesul de care s-a bucurat, atât la nivel naţional, cât şi la Cluj.
Interesul tinerilor investitori cu vârste de până la 35 ani de a fost pe măsura facilităţilor acordate pentru aceste SRL-D-uri (SRL Debutant), respectiv scutirea de la plata taxelor pentru înmatricularea societăţii, scutirea pentru o perioadă de trei ani de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator pentru un număr de maxim patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. După 3 ani sau la atingerea unei cifere anuale de afaceri de o jumătate de milion de euro, firma va pierde statutul de „debutant” şi va intra în circuitul economic.
Astfel, pe parcursul ultimilor doi ani, la Cluj au apărut 653 de SRL-D-uri, reprezentând 10% din totalul firmelor debutante înfiinţate în întraga ţară, respectiv 6.626.
„Faptul că la Cluj se concentrează un procent atât de ridicat din totalul tinerilor care au accesat acest program este benefic pentru oraş şi arată că aici cultura şi spiritul antreprenorial sunt mult mai dezvoltate decât în alte zone”, spune Adrian Crivii, preşedintele firmei de consultanţă şi evaluare Darian.
Dintre acestea, 241 au accesat şi finanţarea nerambursabilă oferită de stat, în valoare de 50% din totalul investiţiei necesare pentru demararea afacerii, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Obţierea acestei finaţări presupune şi înfiinţarea a minim două locuri de muncă. Doar 36% dintre societăţile nou înfiinţate au optat şi pentru accesarea fondurilor guvernametale puse la dispoziţie pentru tinerii antreprenori.
„Vorbim despre un număr destul