150 de tineri s-au şcolit degeaba în universităţi străine de prestigiu pe banii statului într-un program de 6 milioane de euro. Niciun absolvent nu a fost angajat
1 /.
Între 2004 şi 2009, prin Programul Bursa Specială a Guvernului României statul a cheltuit 6 milioane de euro pentru şcolirea a 150 de tineri de elită pe care apoi a refuzat să-i angajeze în administraţie pe posturi de conducere.
Simion Ilie are 34 de ani şi este unul dintre beneficiarii bursei. Între septembrie 2006 şi iunie 2008, tânărul a urmat două masterate în administraţie în Franţa, la Universitatea Paul Sabatier, Toulouse 3. Ca şef de promoţie a primit oferte de angajare de la francezi, însă, prin contractul de bursă semnat înainte de plecare tânărul se obliga să se întoarcă în ţară şi să lucreze între 3 şi 5 ani în administraţie. „Dacă aş fi bănuit că un contract semnat cu statul român este atat de derizoriu, probabil mi-aş fi făcut alte planuri”, spune tânărul.
„Din partea cui veniţi?”
„Într-o primă fază am aşteptat să fiu contactat. Apoi am început să bat eu la uşi şi credeţi-mă că am bătut la foarte multe uşi, de la prefecţi până la directori de agenţii şi miniştri”.
Ce a urmat arată felul în care funcţionează sistemul. „După o intrebare de genul «Dar din partea cui veniţi?» mi se spunea fie că sunt prea calificat, fie că o să mă contacteze ei. Nu am fost niciodată în situaţia de a refuza un job”, explică Simion Ilie.
După ce a consumat în van multă energie încercând să determine statul să-şi facă datoria, un funcţionar i-a indicat soluţia „Mi-a spus «dacă sunteţi aşa de buni de ce nu vă duceţi voi în privat să demonstraţi ce ştiţi în loc să staţi cu mâna întinsă la stat?» Fraza aceasta care mă prezenta în poziţia de cerşetor mi-a rămas întipărită în minte”. Ilie are acum o slujbă bine plătită în mediul privat ca manager de proiecte la Fundaţia Casa de Me