În una dintre puţinele ieşiri publice, Carmen Negoiţă, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de monitorizare a pieţei de capital ce va fi înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) începând din martie, atrage atenţia că termenul de trei luni este nefezabil pentru comasarea supravegherii.
"Pentru ca ASF să poată funcţiona eficient sunt necesare dezbateri, consultarea pieţei şi a tuturor instituţiilor implicate, analize de impact şi eficientizare a actului de supraveghere la nivelul unei singure entităţi. În opinia mea, termenul de doar trei luni pentru implementare este nefezabil. Crearea şi asigurarea funcţionării unei astfel de entităţi impune un termen de cel puţin un an", a declarat Negoiţă.
Ea câştigă peste 6.000 de euro pe lună ca şi comisar CNVM, la fel ca şi ceilalţi şase comisari. Şi din partea Comisiei de Asigurări (CSA), unde salariile sunt de peste 20.000 de euro la nivelul membrilor consiliului, s-au manifestat rezerve până acum, dar nu publice.
Proiectul fulger al înfiinţării autorităţii unice de supraveghere financiară, apărut la finalul anului trecut, a fost adoptat în regim de urgenţă şi a dat peste cap întreaga piaţă financiară pentru că Guvernul vrea să desfiinţeze cele trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private care funcţionează de aproape două decenii ca instituţii de sine stătătoare. CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 mld. euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 mld. euro.
Cele trei comisii au un istoric de funcţionare de peste 15 ani, au împreună 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 6 milioane de euro din cauza cheltuielilor mari cu salariaţii.
Guvernul a stabilit ca termen