Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Intarnaţional (FMI), prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) şi creşterea economică pentru acest an, comparativ cu declaraţiile oficiale anterioare, noua ţintă pentru avansul PIB fiind în prezent de 1,6%, faţă de "abordarea prudentă" de 1,8% din urmă cu zece zile, potrivit proiectului de buget pentru acest an.
Sinteza indicatorilor macroeconomici pentru bugetul pe acest an conţine o estimare de creştere economică de doar 1,6% şi un PIB de 623,3 miliarde lei.
În urmă cu zece zile, la prezentarea datelor macroeconomice privind proiectul de buget pentru acest an, Guvernul anunţa că şi-a fixat pentru acest an o ţintă prudentă de creştere economică de 1,8% din PIB, dar speră, într-o variantă optimistă, să atingă un avans economic de 2% din PIB. Executivul anunţa totodată un nivel al PIB de 629 miliarde lei.
Guvernul preciza atunci că acestea sunt datele cu care "pleacă la drum în modelul de bază", dar că urmează să discute pe această temă cu FMI şi Comisia Europeană.
* Proiectul de buget pe 2013, construit pe un deficit de 18 miliarde lei
Proiectul de lege a bugetului pentru acest an prevede un deficit de 18,177 miliarde lei, ca urmare a unor venituri de 98,183 miliarde lei şi a unor cheltuieli de 116,359 miliarde lei, potrivit documentului, care a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Guvernul intenţionează să aloce autorităţilor locale, din încasările din TVA, 14,638 miliarde lei, dintre care 2,126 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 10,39 miliarde lei pentru cheltuielile la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi a Bucureştiului, 368,3 milioane lei pentru drumurile judeţene şi comunale, şi 1,754 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale.