Sezonul rece este acompaniat întotdeauna de viroze respiratorii care sunt supărătoare, dar trec destul de uşor. În schimb, gripa este o boală aparte, cu febră înaltă, stare generală alterată, dureri musculare şi de cap, cu posibile complicaţii grave, cum ar fi, de exemplu, pneumonia.
În pragul epidemiei de gripă trebuie să luăm toate măsurile pentru prevenirea transmiterii acestei maladii. Pe lângă regulile de igienă specifice prevenirii infecţiilor respiratorii (acoperirea gurii şi nasului cu batistă de hârtie în caz de tuse sau strănut, aerisiri frecvente, evitarea aglomeraţiei etc.), este bine să reţinem să ne spălăm des pe mâini, deoarece, chiar dacă omul bolnav foloseşte batista de hârtie la tuşit/strănutat, particule infectante de salivă sau secreţii din nas, conţinând virusul, ajung inevitabil şi pe mâini, contribuind la răspândirea infecţiei. Se recomandă, de asemenea, consumul crescut de fructe şi legume crude, administrarea vitaminei C, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare.
De asemenea, DSP Satu Mare atrage atenţia cetăţenilor că nu este târziu nici acum să se recurgă la administrarea vaccinului antigripal. Acesta îşi dezvoltă efectul în circa două săptămâni de la administrare. Vaccinarea este recomandată mai ales persoanelor grupurilor la risc, şi anume: gravidelor, copiilor între 6 luni şi 5 ani, persoanelor peste 65 de ani şi celor cu afecţiuni cronice sau alte condiţii medicale care alterează capacitatea de apărare a organismului, precum şi personalului medical şi celor care lucrează în comunităţi de copii, unităţi de învăţământ.
Giorgiana Păduraru
Sezonul rece este acompaniat întotdeauna de viroze respiratorii care sunt supărătoare, dar trec destul de uşor. În schimb, gripa este o boală aparte, cu febră înaltă, stare generală alterată, dureri musculare şi de cap,