Ministerul Educaţiei Naţionale şi sindicatele din învăţământul preuniversitar au semnat, luni seară, un acord prin care au agreat o serie de măsuri şi direcţii de acţiune comune. Preocuparea principală a fost clarificarea situaţiei educatorilor şi învăţătorilor, care, pentru a-şi păstra postul, ar fi trebuit să urmeze o facultate.
Acordul a fost semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, şi preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor.
Documentul are drept obiectiv clarificarea situaţiei cadrelor didactice care ocupă funcţiile de educator/educatoare sau învăţător/învăţătoare. “Prevederile art. 247 din Legea nr. 1, intrată în vigoare în luna februarie 2011, scoteau în afara legii funcţiile didactice de educator/educatoare şi învăţător/învăţătoare. Astfel, se anula o tradiţie de un secol a învăţământului românesc, fiind unanim recunoscut faptul că şcoala normală şi, mai târziu, liceul pedagogic au format dascăli de mare valoare, o categorie profesională deosebit de importantă în comunitate. Ca urmare a art. 247 din legea mai sus menţionată, 39.730 de învăţători/învăţătoare şi educatori/educatoare nu se mai regăseau între funcţiile didactice prevăzute de lege şi, mai mult, prin aplicarea ad litteram a prevederilor în vigoare, aceştia se aflau în situaţia de a nu mai putea fi menţinuţi în sistem”, este precizat în comunicatul MEN.
Conform Ministerului Educației Naționale, aplicarea Ordinului ministrului Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului ar fi determinat concedierea unui număr de 16.656 cadre didactice – educatori/educatoare, învăţători/învăţătoare -, întrucât aceştia nu