Dacă în urmă cu doar trei luni era un necunoscut, chiar şi la el în ţară, olandezul Jeroen Dijsselbloem a devenit una dintre cele mai importante personaje pentru zona euro. Singurul candidat pentru preşedinţia Eurogroup, el îi va urma luxemburghezului Jean Claude Juncker, care ieri a prezidat pentru prima dată reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro.
"Calm, raţional, agreabil, flexibil", sunt doar câteva din calităţile lui Jeroen Dijsselbloem - noul ministru de finanţe al Olandei, scrie Le Monde. El a primit această funcţie în urmă cu doar trei luni, iar acum, în calitate de preşedinte al Eurogroup, ministrul trebuie să facă o schimbare de imagine chiar ţării sale, care înclină de un deceniu spre tabăra euroscepticilor.
Dijsselbloem - pronunţat "daai-sol-bloom" - şi-a construit cariera în viaţa politică, dar departe de atenţia publicului. El a devenit membru în parlamentul olandez în 2000 şi a ajuns în titlurile ştirilor abia în 2007, când a căutat să stârnească interesul publicului într-o dezbatere legată de morala jocurilor pe calculator violente şi a videoclipurilor muzicale cu conţinut sexual explicit, notează The Wall Street Journal.
Cei apropiaţi îl descriu pe Dijsselbloem ca fiind un idealist ale cărui vederi politice se reflectă în etica de lucru puternică şi în stilul auster de viaţă. El locuieşte în apropierea apelor Rinului şi administrează o mică fermă de porci. De asemenea, ministrului - un economist specializat în agricultură - îi place să-şi cultive propriile legume.
"Curajos", "hotărât", "elegant"
Olandezul, fan al show-ului britanic de comedie "Monty Python's Flying Circus", a fost "un stângist radical" în anii 2000 şi a impresionat Bruxelles-ul prin stilul de viaţă hotărât, auster şi conciliant, scrie agenţia Thomson Reuters. Cotidianul olandez Financieele Dagblad îl descrie ca fii