Prestația Ecaterinei Andronescu în ultima ei trecere pe la Ministerul Educației a reușit, în pofida duratei reduse a mandatului, să provoace consecințe dureroase pentru una dintre categoriile altfel căinate de aceeași doamnă senator: educatorii și învățătorii. Demnă purtătoare a valorilor liberale preluate probabil de la partenerii de alianță - transferul ideologic dintre PSD și PNL, după cum se vede și la Sănătate, tinde să atingă perfecțiunea -, doamna Andronescu s-a gândit să stimuleze o dată în plus inițiativa privată, fără de care, nu-i așa, economia se sufocă.
Într-o ordonanță dată în ultimele zile de ministeriat, la finele anului trecut, ministrul Educaţiei îi obligă pe educatori și învățători ca, în termen de șase ani de la data publicării respectivului document, să obțină o diplomă de licență, fără de care nu mai pot profesa în învățământul preșcolar, respectiv în primar. Explicația fostului ministru, lacrimogenă ca de obicei, e că, deși la prima vedere textul pare abuziv, el nu face decât să identifice o soluție mai puțin traumatizantă la efectele pretins perverse ale Legii educației nr. 1/2011. Potrivit lecturii oferite de Ecaterina Andronescu, din lege s-ar fi eliminat categoriile profesionale de educator și învățător, înlocuite cu profesor în preșcolar și primar, ceea ce ar conduce automat la concedierea tuturor cadrelor didactice care nu îndeplinesc condițiile minimale cerute profesorilor - studiile de licență. Doamna Andronescu a încercat așadar să prezinte o hotărâre care avea toate aparențele unui abuz aberant într-un demers de salvare a cadrelor didactice, expuse unui risc nepermis de iresponsabila lege a lui Daniel Funeriu.
În realitate, ca în bancurile cu Radio Erevan, educatorii și învățătorii nu erau deloc în pericol să-și piardă slujba, ci, dimpotrivă, prevederile legii expuneau 22.000 de cadre didactice „r