Romania este bine pozitionata pentru a depasi media de crestere economica din UE in 2013, este de parere Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea (FP). Cu o datorie publica sub media din Uniune, cu alegerile incheiate si un Guvern sustinut in Parlament, tara noastra are perspective macroeconomice solide, insa investitiile si managementul companiilor de stat raman probleme majore.
„In ansamblu, credem ca economia Romaniei va creste cu mai mult de 1% in acest an, in timp ce leul ar trebui sa se intareasca in fata euro. Daca fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele, credem ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana”, afirma Konieczny, intr-un comentariu cu privire la perspectivele economice ale Romaniei in acest an.
Acesta adauga faptul ca Guvernul ar trebui sa sa se poata concentra pe reforme in acest an, avand in vedere majoritatea parlamentara confortabila pe care o are in spate. „Singurul risc pe care il vedem in aceasta zona este tocmai acest sprijin parlamentar impresionant, care ar putea reduce presiunea asupra Guvernului pentru implementarea unor reforme necesare”, spune el.
Romania are o datorie publica cifrata la 33,3% din PIB, sub cea din Republica Ceha (41,2%, Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), si mult sub media UE de 82,5%.
De asemenea, in piata de piata de credit default swaps (CDS), Romania avea la data de 21 ianuarie 2013 un spread de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, si 228 pentru Italia.
„Luand in considerare aceste date, ne asteptam sa vedem o schimbare pozitiva in evolutia economica a tarii in urmatoarele 12 luni. In ultimii doi ani economia a fost impulsionata in principal de exporturi si de productia industriala. Totusi, acesti factori nu mai