La cabinetele parlamentare nu vor putea fi angajate rude ale parlamentarilor. Aceștia pot fi cercetați penal doar cu motivări bine întemeiate și nu vor mai fi afectați de deciziile ANI.
Parlamentul a adoptat, marți, statutul deputaților și senatorilor. Acesta a suferit mai multe modificări, cea mai importantă dintre toate fiind cea legată de imunitatea parlamentară. Comisia de statut a menținut forma inițiatorilor proiectului de modificare a statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reținere sau percheziție, făcându-se referire la “motivele concrete și temeinice” ale cererii procurorilor. Astfel, solicitarea de reținere, arestare sau percheziție “trebuie să conțină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală și motivele concrete și temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziției“.
O altă modificare le dă dreptul senatorilor și deputaților să își păstreze funcția, chiar dacă sunt declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI), dacă aceștia nu contestă decizia ANI în instanță.
În schimb, parlamentarilor li se interzice angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, până la gradul III, dar se permite reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior. Comisia de Statut a adoptat și un amendament prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunțe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție.
În același timp, a fost menținută o prevedere din statutul deputaților și senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcții sau activități în domeniile didactic, al cercetării științifice ori ale creației intelectuale, precum și în alte domenii stabilite de lege.
La cabinetele parlamentare nu vor putea fi angajate rude ale parlamentarilor. Aceștia po