Orchestra Unirea, un exemplu de asociativitate încă deficitar în cultura românească şi atât de caracteristic civilizaţiei europene. Chiar şi după jumătate de secol, focşănenii melomani nu pot uita tristeţea care i-a cuprins într-un ianuarie rece din 1963, cand comuniştii au lăsat oraşul fără filarmonică. Pe fondul regionalizării Romaniei, comuniştii au furat pur şi simplu Filarmonica de stat Unirea din Focşani, pentru a o duce tovarăşilor de la Galaţi, care aveau mai multe “pile” la Bucureşti. Pentru cei mai mulţi dintre vrânceni, perioada subordonării la regiunea Galaţi a constituit poate cea mai nedreaptă pagină de istorie locală contemporană.
Atunci, pentru bineleGalaţiului, oraşul capitală a regiunii, întreaga zonă arondată a contribuit cu mult mai mult decât a primit în schimb. Iar filarmonica de stat, plecată cu tot cu cortină la Galaţi, rămane o amintire tristă pentru cei mai în varstă dintre focşănenii. Istoria filarmonicii a început după 1944, când toată lumea se bucura de terminarea războiului. În Focşanii acelor zile mare parte a ceea ce numim astăzi clasa de mijloc erau încă evrei. Astfel, unii şi-au amintit că au în casă un instrument muzical pe care din cauza războiului nu l-au mai folosit. Aceşti amatori de muzică bună aveau să pună pe picioare o filarmonică recunoscută apoi de Ministerul Culturii. Dar oraşul Galaţi, capitala de regiune, nu putea să sufere că Focşaniul, capitală de raion, avea o orchestră simfonică şi ei nu aveau. Nimic mai simplu: a mutat totul la Galaţi. Decizia este legată de numele ultimului prim-ministru comunist, Constantin.
Se spune că istoria este ştiinţa a ceea ce nu se întâmplă de două ori. Dar în cazul nostru istoria se repetă şi este plină de surprize. După 46 de ani, un alt grup de iubitori de muzică bună a reînfiinţat Orchestra Unirea, iar în fruntea ei se află un ... german şcolit la Frankfurt care a refăcut d