Volumul coordonat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goșu oferă piese de puzzle esențiale pentru a înțelege nașterea mitului Ceaușescu.
Orice senior al istoriografiei vă va spune că editarea temeinică de documente pare astăzi o artă pierdută. Cam la fel cum vechile meșteșuguri au fost înghițite de industrializare. Cultura rapidității, a grabei în care se găsesc astăzi (și) istoricii trebuie că este principala cauză pentru asta. Fragmentați de multitudinea de proiecte în care sunt convocați, presați de deadline-uri, angrenați în cursa furibundă a punctajelor de promovare, năuciți de stresul steril al vieții cotidiene și de nevoi elementare, specialiștii par a avea tot mai puțin timp pentru a trudi migălos și sistematic pe textele la care lucrează. Nu întâmplător ies de sub tipar multe, parcă tot mai multe, cărți neterminate, neglijente, scrise prost, editate și mai prost. Nu întâmplător plagiatul și impostura fac ravagii.
Desigur, exercițiile de nostalgie, ca orice paseism, dramatizează și exagerează starea în care ne găsim. La o privire atentă se pot identifica destule oaze de profesionalism, probabil nici mai multe, nici mai puține ca în trecut, în care rigorile meseriei sunt respectate. În ultimii ani, au fost publicate cărți admirabile și, dacă tot vorbim despre editarea de documente, colecții de documente temeinice și foarte utile. Este și cazul cărții pe marginea căreia fac aceste comentarii: volumul II din seria concepută ca anexă documentară la Raportul Comisiei Tismăneanu (2006). Editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu, volumul acoperă perioada inaugurării și consolidării regimului Ceaușescu: 1965-1971. Volumul anterior (publicat la Humanitas, spre deosebire acest al doilea, scos de Polirom) a documentat perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965).
Inflația de cuvinte @